Carrefour zapobiega marnowaniu żywności, w tym ratowanie samotnych bananów

Zatrzymaj marnowanie żywności w Carrefour Strefy Przecen

Jednym z elementów ogólnopolskiej strategii "STOP Marnotrawstwu", która działa od 2013 roku, jest inicjatywa "STOP Marnowaniu Żywności" wprowadzona przez Carrefour w 2018 roku. Obecnie akcja przeciwdziałająca marnowaniu żywności obejmuje ponad 250 hiper- i supermarkety na terenie całej Polski. "Strefy Przecen STOP Marnowaniu Żywności" to specjalne wydzielone i oznaczone przestrzenie, w których klienci mogą znaleźć pełnowartościowe i nadające się do spożycia produkty spożywcze o krótkim terminie ważności, w cenie obniżonej nawet o 90%.

Same banany, które są same

Owoce i warzywa są najbardziej narażone na zmarnowanie. Aż 30% Polaków wyrzuca zepsute owoce do swoich domowych koszy, a te nieidealne lub samotne, pozostawione w sklepach, także są narażone na utylizację. Carrefour Polska, aby zapobiec marnowaniu tak zwanych "samotnych bananów", przetwarza je na smakołyki w sklepach ze strefą Smacznie. W 2022 roku sieć uratowała 2,5 tysiąca oderwanych od kiści bananów, czyli około 300 kg, które zostały dodane do ciast i deserów. Nawet Kerfuś, samojezdny robot, przejął się losem "samotnych bananów" i na swoich mediach społecznościowych zachęca klientów do kupowania pojedynczych sztuk owoców.

Kupujesz dokładnie tyle, ile jest Ci potrzebne, aby nic nie tracić

W Carrefourze, jako część naszego codziennego wsparcia dla przemyślanych zakupów, w naszych hiper- i supermarketach oferujemy produkty z tradycyjnych lad, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. To właśnie tutaj nasi klienci mają możliwość samodzielnego wyboru ilości kupowanych wędlin czy serów. Obecnie większość sklepów w naszej sieci posiada aż 5 km lad, na których oferujemy szeroki wybór nabiału, wędlin, mięsa, a nawet produktów vege.

Powiązane artykuły