Bosacka zbadła składy żurków. Dwa z nich ją zniechęciły.

Katarzyna Bosacka doskonale kontroluje czas. Przed chwilą szczegółowo omówiła różne rodzaje żurku, które są dostępne w sklepach. Zaskakujące jest to, że produkty oferowane przez producentów różnią się jakością. Wiele z nich lepiej unikać.

Jak rozpoznać dobry żurek w sklepie? Bosacka daje wskazówki

Na półkach sklepowych można znaleźć różne opakowania żurku. Może to być mylące, ale Katarzyna Bosacka pomaga wybrać najlepszy produkt. Przebadano 3 rodzaje tego produktu. Najpierw sprawdziła skład każdego żurku. Zwróciła uwagę na opakowanie zaczynu do zupy. Co wybrać, aby żurek smakował wspaniale na święta, a czego unikać? Katarzyna Bosacka radzi, aby zrezygnować z żurków w proszku. Choć wydają się one wygodne, mają wiele wad. W proszku do żurku jest wiele składników, nawet kilkadziesiąt. Zawiera on niezdrowy tłuszcz palmowy, mleko w proszku i dużo soli. Producent dodaje też wzmacniacze smaku. Nikt nie chce takiego jedzenia na świątecznym stole.

Który inny żurek brał udział w testach Katarzyny Bosackiej?

Katarzyna Bosacka miała na liście kolejny produkt do sprawdzenia - zakwas sprzedawany w butelce. Wydawał się on całkiem dobry, ale ekspertka zauważyła niuanse, które mogłyby umknąć mniej doświadczonym osobom. W żurku Bosacka dodano sztuczny aromat bekonowy, który może zepsuć smak potrawy. Plastikowe opakowanie produktu nie wzbudza zaufania i negatywnie wpływa na aromat zakwasu.

Czy znasz żurek, który warto kupić w sklepie?

Na szczęście Katarzyna Bosacka znalazła jeden, który jest godny uwagi. Kiedy robisz zakupy, zwróć uwagę na ten produkt, a twoja zupa z pewnością zachwyci wszystkich przy stole. Najlepszym wyborem okazał się zakwas na żurek sprzedawany w szklanym słoiku, który miał prosty i uczciwy skład, składający się jedynie z mąki żytniej, mąki razowej, wody i soli. Dzięki takiemu produktowi gotowanie staje się przyjemnością. Możesz również łatwo przygotować własny domowy zakwas, co zdecydowanie będzie najlepszym wyborem. 

Powiązane artykuły