Przepis na domowe masło smakowe

Aromatyzowany olej roślinny rozjaśni każde danie, a zwłaszcza sałatkę. A jako prezent, podarowanie buteleczki pięknie pachnącego olejku to świetny pomysł! Jak więc zrobić masło smakowe? 

Będziesz potrzebować: 

  • Oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin) - 1 litr
  • Świeże zioła (np. oregano) - 3 gałązki
  • Suszona papryczka chili (mała) - 2 szt. 
  • Nasiona gorczycy - 1 łyżka. 
  • Pieprz czarny - 1 łyżka.
  • Ziele angielskie - 1 łyżka. 

Przygotowanie: 

1. Najpierw należy wysterylizować butelkę na przyszły olej.

2. Nasiona i pieprz zmielić, dodać do butelki, dodać paprykę i pokroić nożem tak, aby powstał sok.

3. Wlej olej do butelki i wstrząśnij. Rozgnieć zioła rękami, a następnie delikatnie opuść je do butelki.

4. Zamknąć butelkę i pozostawić do zaparzenia w lodówce.

Olej będzie gotowy za tydzień. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego oleju, możesz teraz usunąć czerwoną paprykę.

Do tego aromatyzowanego masła można dodać dowolne przyprawy i zioła, ale tylko dokładnie wysuszone. Ponieważ nadmiar wilgoci w oleju w końcu da zielone światło dla rozwoju bakterii. Zobacz cena na masło w Biedronce.

 

Powiązane artykuły