Przepis na domowe masło smakowe
30 kwietnia 2021Aromatyzowany olej roślinny rozjaśni każde danie, a zwłaszcza sałatkę. A jako prezent, podarowanie buteleczki pięknie pachnącego olejku to świetny pomysł! Jak więc zrobić masło smakowe?
Będziesz potrzebować:
- Oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin) - 1 litr
- Świeże zioła (np. oregano) - 3 gałązki
- Suszona papryczka chili (mała) - 2 szt.
- Nasiona gorczycy - 1 łyżka.
- Pieprz czarny - 1 łyżka.
- Ziele angielskie - 1 łyżka.
Przygotowanie:
1. Najpierw należy wysterylizować butelkę na przyszły olej.
2. Nasiona i pieprz zmielić, dodać do butelki, dodać paprykę i pokroić nożem tak, aby powstał sok.
3. Wlej olej do butelki i wstrząśnij. Rozgnieć zioła rękami, a następnie delikatnie opuść je do butelki.
4. Zamknąć butelkę i pozostawić do zaparzenia w lodówce.
Olej będzie gotowy za tydzień. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego oleju, możesz teraz usunąć czerwoną paprykę.
Do tego aromatyzowanego masła można dodać dowolne przyprawy i zioła, ale tylko dokładnie wysuszone. Ponieważ nadmiar wilgoci w oleju w końcu da zielone światło dla rozwoju bakterii. Zobacz cena na masło w Biedronce.